ZWIERZĘTA NA DZIKIM POLU

KURY

Kurę udomowiono 8 tys. lat temu, w Chinach. Do Europy dotarła 3 tys. lat później. Do niedawna uważano, że przodkiem tego ptaka jest kur bankiwa jednak dziś wiadomo, że kury mają geny przynajmniej kilku dzikich ptaków. Polska jest jednym z największych producentów drobiu na świecie. Początkowo, kury były hodowane nie dla mięsa i jaj. Ptaki wykorzystywano w pokazowych walkach, co w niektórych krajach jest praktykowane także obecnie. 

Hodowane kury są ptakami wyspecjalizowanymi w danym kierunku użytkowym. Prace hodowlane doprowadziły do wyselekcjonowania blisko 80 rasy podzielonych na kilka typów użytkowych. Kury nioski - lekkiej budowy maszyny do znoszenia jaj - ponad 300/rok. Kury mięsne - brojlery, bardzo szybko przybierają na wadze, po około 5 tygodniach chowu ważą blisko 2 kg. Kury ogólnoużytkowe - łączą cechy ras nieśnych i mięsnych. Kury amatorskie - np. batamanki ważące 0,5 kg czy bojowce o niespotykanej zaciętości do walk.

Polskie rasy kur – rodzaje, charakterystyka, miejsce występowania

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl